De Meesters van de Gerst integraal 2
TWEEDE EN LAATSTE INTEGRALE
De Meesters van de Gerst integraal 2
KLIK
voor andere strips van
Francis Vallès


KLIK
voor andere strips van
Jean Van Hamme
DE MEESTERS VAN DE GERST integraal 2
5. Julienne, 1950 - 6. Jay, 1973 - 7. Frank, 1977 -
8. De Steenforts

Francis Vallès + Jean Van Hamme
Glénat | 208 p. | € 39,95 (HC)
Belangrijke bijzaak
De Meesters van de Gerst volgt in een periode van honderdvijftig jaar een schare van kleurrijke, onvergetelijke personages uit rivaliserende geslachten van bierbrouwers en andere betrokkenen. Dit is een reeks vol drama, hartstocht, (handels)oorlog en afgunst en dat allemaal voor de belangrijke bijzaak bier. De tweede integrale bundelt de albums van de laatste generaties (meestal de generatie die het in familiebedrijven verkloot) waarin nog steeds gearrangeerde huwelijken, jaloezie, zakelijke en intieme allianties en een familievete tussen de Steenforts en de Texels voorkomen. Maar op het einde is de cirkel rond.

De integrale is aangevuld met het achtste album, beter bekend als "het gouden album", een buitenbeentje want het zijn voornamelijk teksten met losse stripscènes als aanvulling op alle vorige albums in de reeks. Dat album was lange tijd onvindbaar. Ook de eerste integrale was al snel uitverkocht, maar is inmiddels herdrukt. Het toont nog maar eens aan dat goeie klassiekers niet aan belang inboeten.

Van deze stripreeks bestaat ook een indertijd vrij succesvolle tv-reeks, eveneens geschreven door Jean Van Hamme. Zijn naam werd daardoor bekender bij een groter publiek en met de royalties van de tv-reeks kocht hij naar eigen zeggen een klein landgoed in Zuid-Frankrijk met bijhorend zwembad. De romanversie werd gepubliceerd bij een grote Franse uitgever en stond maandenlang in de bestsellerslijsten.

Francis Vallès hield het niveau doorheen de reeks hoog zonder eigenlijk met hoogstandjes uit te pakken. Zijn realisme is helder, de beeldregie strak en de best wel vele praatscènes ogen gelukkig niet vervelend of statisch. Het was na De Meesters van de Gerst een beetje zoeken naar een volgend succes. De maffiastrip Tosca vinden we nog steeds een onderschatte uitschieter, maar van de thriller Spervuur begrepen we geen jota. Met zijn huidige reeks Rani, alweer naar een verhaal van Jean Van Hamme, heeft hij toch weer een hit te pakken. En daar drinken we een op.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: