In Vino Veritas 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
In Vino Veritas 1
KLIK
voor andere strips van
Luca Malisan


KLIK
voor andere strips van
Eric Corbeyran
IN VINO VERITAS 1
Toscane

Luca Malisan + Eric Corbeyran
INdruk | 48 p. | € 16,95 (HC)
Verwantschap
In In Vino Veritas (Latijn voor "in wijn zit de waarheid") maken we kennis met broer en zus Lionello en Tessa Tomasini. Ze zijn allebei wijnmakers. De tegenstellingen konden niet groter zijn. Terwijl Lionello een echte zakenman is die rentabiliteit en massaproductie verkiest en zich bezondigt aan bedrog, gaat Tessa regelrecht voor ambachtelijkheid en bioproducten. De tegenstellingen zijn zodanig groot dat ze al jarenlang geen woord met elkaar hebben uitgewisseld. Ortensia, hun grootmoeder die hen opvoedde, sterft en liet in een brief een clausule opnemen als ze haar domein willen runnen. Ze kunnen enkel een waardeloos geworden wijngaard en de olijfgaard, waarin broer en zus opgroeiden, erven als ze erin slagen een gezamenlijke cuvée uit te brengen. De clausule is niet bindend, maar Lionello is toch geneigd samen te willen werken met zijn zus. Hij benadert haar vriend om haar te overhalen, maar ze blijft zeer haatdragend.

Door het grote Franse succes van Châteaux Bordeaux, waarvan bij INdruk zopas deel 7 verscheen, kwamen de laatste jaren tal van andere reeksen over wijn of zelfs over cognac (zie de trilogie Cognac die nu bij Silvester verschijnt) uit. De meeste zijn geschreven door scenarist Eric Corbeyran. Voor de nieuwe familiesaga In Vino Veritas verlegt hij het decor van de Franse wijnstreken naar het Italiaanse Toscane en qua familiesaga vertoont het verwantschap met eerdere reeksen. Op zich niet origineel, maar daar is ook niets mis mee zolang het proeven tot de afdronk zo geweldig goed blijft smaken.

Dit tweeluik is getekend door de Italiaan Luca Malisan van wie in vertaling Dierenriem 9 verscheen. Zijn personages zien er beter uit dan die van zijn collega Espé (Châteaux Bordeaux) en zijn realisme is over de hele lijn net zo aangenaam als een verblijf in Toscane.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2017