Heiligdom Genese 1
EERSTE DEEL VAN TWEELUIK
Heiligdom Genese 1
KLIK
voor andere strips van
Stefano Raffaele


KLIK
voor andere strips van
Philippe Thirault


KLIK
voor andere strips van
Christophe Bec
HEILIGDOM GENESE 1
Stefano Raffaele + Philippe Thirault / Christophe Bec
Daedalus | 56 p. | € 8,95 (SC)
Even laten liggen
Tussen 2004 en 2010 gaf Arboris de vertalingen uit van Heiligdom, een donkere trilogie van Christophe Bec en Xavier Dorison. In januari en februari geeft Daedalus het tweeluik Heiligdom Genese uit dat aan de trilogie voorafgaat. Bec treedt nu op als co-scenarist voor ene verhaal dat Philippe Thirault (De Droom van Jeruzalem, O'Boys) heeft uitgewerkt. Tekenaar Stefano Raffaele tekende op scenario van Bec al de trilogieën Pandemonium en Sarah en werkt mee aan de reeks Prometheus.

Het verhaal van de prequel begint heel goed in het jaar 1220 in Syrië waar bisschop Wittelsbach, baron Von Thorn en een groepje Teutoonse kruisvaarders een expeditie ondernemen om een reusachtige demon uit te schakelen voor de Saracenen hem vinden en tegen hen zouden gebruiken. Maar hun plan mondt uit in een letterlijke zelfmoordmissie. Alleen de bisschop kan ontsnappen. Vele eeuwen later, in 1934, vindt een landbouwer per ongeluk een toegang tot de onheilsplek. Via een archeologisch team raken ook de nazi's geïnteresseerd die de site willen overnemen om een boze godheid te wekken waarmee ze een ultiem wapen kunnen bouwen.

Het verhaalgedeelte in 1934 vinden we jammer genoeg minder boeiend dan het eerste hoofdstukje. Er is nogal veel expositie nodig met enkele vervelende praatscènes. Pas in het vervolg, het slot van het tweeluik, knalt de intrige los en worden we uiteindelijk getrakteerd op dat gure, claustrofobische gevoel dat de oorspronkelijke trilogie ons bood. Onze tip? Laat dit eerste deel even liggen tot deel 2 is verschenen en lees beide albums dan vlak na elkaar.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: