Guust: Flaters Verjaardag
ALBUM MET GAGS
Guust: Flaters Verjaardag
KLIK
voor andere strips van
André Franquin


KLIK
voor andere strips van
Jidéhem
GUUST: FLATERS VERJAARDAG
André Franquin / Jidéhem + André Franquin
Dupuis | 56 p. | € 7,95 (SC)
Zestig jaar zonder één rimpel
Zestig jaar, zeg. Kan je het geloven? Wie had er in 1957 ooit gedacht dat Guust Flater zo bekend zou worden dat een gans jaar in zijn teken zou staan? En dan is het nog eens een luie, onhandige pipo die de vreemdste, nutteloze dingen uitvindt. De simpele kerel was op dat moment iets aparts, de vreemde eend in de bijt. Naast al die avonturiers als Kuifje, Robbedoes, Lucky Luke, enzovoort staat de alledaagse Guust te pronken. Misschien was hij wel dé man die we al die tijd nodig hadden: een antiheld wiens klunzigheid de hilariteit benadert. Denk maar aan de tientallen keren dat hij De Mesmaeker verhindert een contract te tekenen. Of al die keren dat hij zijn baas Kwabbernoot het bloed onder de nagels haalt. We moeten bij de gedachte alleen al giechelen. André Franquins genialiteit en fantasie komt volledig naar boven in Guust. En terecht dat hij in de bloemetjes gezet wordt.

In stripland is er jaarlijks wel iets te vieren. Zo hebben we vorig jaar al gefeest rond Lucky Lukes zeventigste verjaardag en nu is het tijd dat Guust zijn kaarsjes mag uitblazen. Als hij tenminste niet blundert, want hem kennende zou hij de taart wegblazen in plaats van de kaarsjes. Het feest schoot eind 2016 al op gang met een expositie in het Centre Pompidou van Parijs die tot 10 april 2017 loopt. Daarnaast verschijnt er sinds januari iedere week een toegewijde gag over Guust in het Franstalige weekblad Spirou, maar nu bespreken we het verzamelalbum dat de kers op de taart moet worden.

De luiaard in groene trui was zestig jaar geleden de nieuwe medewerker van het weekblad Robbedoes, die onder andere instaat voor de post. Van Guusts 'beste' eigenschappen lui, onhandig en inventief zijn de beste gags gebundeld in een jubileumalbum. We krijgen dus jammer genoeg geen onuitgegeven materiaal te zien, maar dat neemt niet weg dat de gags schitterend zijn. Het blijft op die manier vooral een verzamelexemplaar of een leuke instapper als je kennis wil maken met Flater. De inkleuring is de nieuwste versie en dat resulteert in warmere, fellere kleuren.
SEPPE COOLS --- maart 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: