Blueberry: Vogelvrij & Angel Face
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Blueberry: Vogelvrij & Angel Face
KLIK
voor andere strips van
Jean Giraud


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
BLUEBERRY
Vogelvrij & Angel Face

Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Sherpa | 96 p. | € 49,95 (HC)
Met de neus op de feiten
Met zijn robuuste Charles Bronson-kop kon Blueberry's uiterlijk in een niet groter contrast staan met Duke O'Saughnessy, bijgenaamd Angel Face naar zijn jonge jongensuiterlijk. Blueberry is op de vlucht nadat hij ontsnapte uit een strafkamp waartoe hij dertig jaar veroordeeld werd wegens zijn vermeende schuld in de verdwijning van de schat van het confederale leger. Nu opereert hij als een opgedrongen beschermengel voor Angel Face die in Durango een aanslag gaat plegen op generaal Grant, de nieuwe president van de verenigde Staten.

Deze verhaalcyclus begon met Chihuahua Pearl, een monumentaal album waarin Blueberry zijn eerste en enige grote liefde vond. Lange tijd zag het ernaar uit dat Angel Face het laatste Blueberry-verhaal zou zijn. Na het afronden van het verhaal ging Jean Giraud in zee met Alejandro Jodorowsky voor diens geplande verfilming van het boek Dune door Frank Herbert. Giraud tekende drieduizend tekeningen voor het storyboard, maar de film ging niet door tot David Lynch later alsnog een eigen versie van van het boek zou maken. In deze periode tijd nam Girauds alter ego Mœbius het grotendeels over met publicaties in bladen als Métal Hurlant en dat resulteerde in een apart stuk stripgeschiedenis.

Met de bundeling van Vogelvrij en Angel Face rondt Sherpa de cyclus De Schat van de Confederalen af op groot formaat en in zwart-wit. Terwijl Dargaud de complete reeks Blueberry opnieuw aan het uitgeven is als integrale edities met flinke achtergronddossiers, bereidt Sherpa een nieuwe cyclus voor op hetzelfde groot formaat en in zwart-wit: de Mister Blueberry-cyclus waarin Jean Giraud zowel de tekeningen als het scenario voor zijn rekening nam. Net zoals in deze als in die latere cyclus word je met de neus op de feiten gedrukt door het uitvergroten van de details in al zijn tekenwerk: Jean Giraud was een verdomd goede tekenaar!
DAVID STEENHUYSE --- januari 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: