Blueberry: integrale uitgave 5
DEEL 5 VAN NEGENDELIGE INTEGRALE UITGAVE
Blueberry: integrale uitgave 5
KLIK
voor andere strips van
Jean Giraud


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
BLUEBERRY: INTEGRALE UITGAVE 5
13. Chihuahua Pearl - 14. De Man die $ 500.000 Dollar Waard Was - 15. Ballade voor een Doodskist

Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Dargaud | 216 p. | € 29,95 (HC)
Beroemd
De Amerikaanse fotograaf Steve McCury heeft in 1984 een van de beroemdste foto's gemaakt. Hij fotografeerde het veertienjarige Afghaanse meisje dat met haar groene ogen in de camera kijkt. De foto sierde de cover van National Geographic in 1985 en is uitgegroeid tot een van de meest iconische, visuele afbeeldingen. Een van de beroemdste coverillustraties aller tijden komt van de hand van Jean Giraud en sierde de cover van het dertiende Blueberry-album. Het is een close-up van het fraaie gezicht van Chihuahua Pearl.

Blueberry is een van de beste westernreeksen aller tijden en dit album een van de beste in de reeks. Het is tevens het begin van een verhalencyclus die maar liefst elf albums duurde en pas in Arizona Love definitief ten einde komt. Met deze cyclus schaarde de reeks Blueberry zich onder de groten van de negende kunst en Giraud en scenarist Jean-Michel Charlier leverden hun meesterwerk af. Beter dan deze cyclus kan bijna niet.

Al heel snel in het eerste deel ontmoet Blueberry de Mexicaanse officier Vigo, iemand die een grote rol zou spelen in zijn leven. Pas op het einde verschijnt Pearl in beeld. Hoewel haar rol beperkt is in dit album, groeit haar inbreng in de twee albums daarna. Blueberry krijgt van de Amerikaanse generaal McPherson de opdracht om een goudschat in Mexico op te sporen. De Mexicanen zijn deze schat ook op het spoor en de enige persoon die weet waar de schat is verborgen, zit gevangen in een Mexicaanse gevangenis. Alsof deze situatie nog niet complex genoeg is, willen ook de Mexicaanse gouverneur Lopez en de gevluchte bende soldaten onder leiding van Finley hun deel van de schat.

Als je Blueberry al kent, kan je hem herontdekken met deze mooi verzorgde integrale uitgave. En als je hem nog niet kent, maak dan snel kennis met deze klassieker.
DAI HEINEN --- december 2017

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: