Mermaid Project 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN VIJFDELIGE REEKS
Mermaid Project 1-2

KLIK
voor andere strips van
Fred Simon


KLIK
voor andere strips van
Léo

KLIK

voor andere strips van
Corine Jamar
MERMAID PROJECT 1-2
Fred Simon + Léo / Corine Jamar
Dargaud | 48 p. | € 5,95 (per SC) = introductieprijs
Beklemmend realistisch futurisme
Met twee delen tegelijkertijd lanceert uitgeverij Dargaud de reeks Mermaid Project in het Nederlandse taalgebied. Niks mis mee in deze moderne tijden, zo zitten we er meteen goed in.

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Onze hoofdpersoon, Romane Pennac, zien we ontwaken in een gehavend Parijs. Er is sprake geweest van een grote crisis, blanke machthebbers hebben de wereld verkwanseld en zwarte mensen systematisch onderdrukt. Nu lijken de rollen omgedraaid en worden blonde blanken gediscrimineerd door zwarte machthebbers. De scenaristen Léo en Corine Jamar houden ons met deze setting op een slimme manier een spiegel voor en zetten ons tegelijk aan het denken zonder moralistisch of zwaarmoedig te worden.

Romane is een politie-inspecteur. Haar chef kleineert haar, maar ze laat zich niet kennen. Door een anonieme brief uit Amerika, waarin haar naam genoemd wordt, raakt ze betrokken in een mysterieuze zaak van een verdwenen lijk. Centraal staat het bedrijf Algapower dat methaan produceert met behulp van genetisch gemanipuleerde algen. Methaan is de nieuwe brandstof in deze wereld. Maar Algapower is ook betrokken bij andere vormen van dierlijke, genetische manipulatie en dat is niet geheel legaal. De broer van Romane werkt bij Algapower en is een briljant geneticus. Romane vertrekt samen met geheim agent Brahim el Malik naar Amerika om onderzoek te doen en haar broer te spreken. Daar aangekomen wordt door Algapower een mistgordijn opgetrokken, maar daar laten Romane en Brahim het natuurlijk niet bij zitten.

Léo werkt voor deze reeks samen met bij ons redelijk onbekende mensen uit het Franse stripmilieu, Cp-schrijfster Corine Jamar en tekenaar Fred Simon. En het is een zeer geslaagde samenwerking. Léo's hand herkennen we in de futuristische setting en thema's als klimaat en de invloed van de mens op onze fragiele aarde. Samen met Corine Jamar creëert hij nu niet eens een nieuw universum op een andere planeet, maar blijven we in onze eigen herkenbare wereld. Fred Simon geeft de strip met zijn prettig realistische manier van tekenen een geheel eigen stijl. De volle decors zijn een lust voor het oog en maken dat we helemaal wegdromen in het verhaal.

Mermaid Project is een uitstekende nieuwe strip die we met veel plezier gelezen hebben. De reeks zal uit vijf delen bestaan. In Frankrijk is deel 4 al verschenen dus Dargaud hoeft ons niet lang te laten wachten op de vervolgdelen.
JEROEN VERMEIJ --- november 2016